FAQ

Naar welk soort start-ups zijn jullie op zoek?

We zijn op zoek naar start-ups die de ambitie hebben om te groeien. De sector is bij ons van geen belang. We hebben een open mind en onze mentoren hebben kennis en ervaring op verschillende gebieden.

Wel zijn er drie belangrijke zaken waar je aan moet voldoen:

  1. Je hebt al een MVP (minimaal levensvatbaar product),
  2. Je hebt tractie van klanten en inkomsten
  3. Je hebt een sterk founding team waarvan minstens één founder zich fulltime engageert voor het programma.
    Er zijn uitzonderingen waarbij we een start-up met één founder toelaten.


Waarom zou ik meedoen aan het acceleratorprogramma van Birdhouse?

Ben je een ambitieus persoon en ben je bereid om van je start-up een snelgroeiend bedrijf te maken? Dan is de accelerator van Birdhouse de ideale stap! Sinds 2016 organiseren we succesvolle acceleratorprogramma's waarbij we een uitgebreid mentor- en partnernetwerk hebben samengesteld. Hierdoor heb je toegang tot de nodige expertise. Daarnaast hebben we een eigen fonds opgericht waarmee we beloftevolle start-ups tijdens en na het programma ondersteunen. Ervaring leert ons dat start-ups tijdens het programma hun omzet gemiddeld maal 3 zien stijgen.


Hoelang duurt het programma en hoeveel tijd moet ik vrijmaken? 


Het programma loopt zes maanden. We vragen dat minstens één founder zich fulltime vrijmaakt om aan het programma deel te nemen. We verwachten dat je als founder(s) aanwezig bent tijdens vaste workshops en andere momenten. Daarover word je steeds tijdig geïnformeerd, zodat je die kunt inplannen.


Wat is er nodig om geaccepteerd te worden?

Wij geloven in de kracht van een sterk founding team met een bewezen track record, motivatie en potentieel. We zijn op zoek naar innovatie, wat niet betekent dat je met een originele oplossing moet komen. De uitvoering moet echter wel uniek en onderscheidend zijn, want we willen samen met jou impact creëren. Ten slotte is het belangrijk dat je een lopend bedrijf hebt met al dan niet eerste klanten en tractie.


Hoe verloopt de selectie?

De selectie verloopt in enkele stappen. De eerste twee stappen zijn belangrijk om direct een duidelijk beeld te scheppen van jouw start-up. Hierbij vul je twee formulieren in; een korte en een lange. Nadien laten wij jou weten of je geselecteerd bent om te komen pitchen voor onze jury. Hiervoor worden in totaal 70 start-ups uitgenodigd. Na een week van jury’s nodigen we de laatste 30 start-ups opnieuw uit, ditmaal voor een speeddate met onze mentoren. Hier start ook de matchmaking tussen start-ups en mentoren voor tijdens het programma. Van de 30 start-ups selecteren we er tenslotte 15 die mee mogen doen aan het Birdhouse acceleratorprogramma.


Waarom verloopt de inschrijving in twee fases (klein formulier en een uitgebreid dossier)?

Door de inschrijving in twee fases te laten verlopen krijgen we snel een goed beeld van de start-ups die zich inschrijven. Zo kunnen we het aanbod van onze workshops tijdens de accelerator optimaal laten aansluiten. De voorbereidingen zijn namelijk al in volle gang!


Het tweede formulier geeft ons een helder beeld van de motivatie van de aanmeldingen. Aan de hand hiervan bepalen we welke 70 start-ups in aanmerking komt om te komen pitchen voor onze jury. Daarom is het erg belangrijk om het dossier volledig in te vullen!


Is de inschrijving vertrouwelijk?

Ja, we behandelen iedere aanmelding met respect en in vertrouwen. Jouw ideeën zijn in veilige handen en worden niet gekopieerd, gedeeld of verspreid. Wij zijn er tenslotte om ondernemers te steunen. Om logistieke redenen tekenen wij geen NDA’s.


Waar moet ik opletten als ik Gust ga invullen?

Enkele tips om je op weg te helpen:

- Wees zo volledig mogelijk in jouw antwoorden. Vergeet niet dat wij jouw start-up niet kennen.

- Let op dat je niet enkel een account aanmaakt op GUST en bijgevolg niet ons formulier invult.

- Ons formulier begint met de vraag " Welk probleem los je op? "

- Benadruk zeer duidelijk wat jouw start-up uniek maakt


We bevinden ons in een early stage en hebben enkel een idee. Kunnen we deelnemen?

We zijn primair op zoek naar start-ups die minimaal een MVP (minimaal levensvatbaar product) hebben ontwikkeld, klanten of gebruikers en enige tractie hebben. In die fase kun je het meeste uit onze accelerator halen.


We hebben al kapitaal opgehaald en/of zijn niet meer in een early stage. Kunnen we nog steeds deelnemen?

Ja. We stemmen het programma af op de noden van jouw start-up. In het begin van het programma zit je samen met jouw start-up coach om jouw persoonlijk programma voor de komende 6 maand samen te stellen. De meeste investeerders vinden het belangrijk dat een start-up deelneemt aan een programma omdat ze weten dat je zo de juiste ondersteuning krijgt bij exponentiële groei.


Kan ik funding ophalen tijdens het Birdhouse acceleratorprogramma?

Ja. Samen met de financiële expert van Birdhouse Services bekijken we jouw case tot in detail. Vervolgens ontwerpen we een plan van aanpak om tot het gewenste bedrag te komen. Tijdens dit proces maken we samen alle nodige documenten op, optimaliseren we het financieel plan en ontwerpen we een overtuigende pitch deck. We oefenen met jou elke pitch om tegen het einde van de rit het beoogde bedrag te behalen. Bovendien stellen we ons eigen Birdhouse-Belfius fonds ter beschikking van Birdhouse start-ups.


Vragen jullie aandelen? En wat krijg ik in ruil daarvoor?

Ja. We vragen 3% equity in ruil voor het programma en optie om 50K financiering te krijgen met een bullet loan. Alle details en voorwaarden worden uitgelegd na je inschrijving. Zo geven we jou alle informatie op maat. Tijdens de selectie zijn er meermaals one on one momenten voorzien om alles in detail te overlopen.


Ben ik verplicht om samen te werken met Birdhouse partners?

Wij streven naar een kwalitatief aanbod voor onze start-ups tegen scherpe prijzen. Wij verplichten niemand om met een specifieke partij samen te werken. We bieden via het Birdhouse acceleratorprogramma speciale tarieven en pakketten aan dankzij onze partners, zoals scherpe bancaire financiering, een freelance CFO, accountancy, legal diensten en marketing-ondersteuning. Birdhouse partners stellen 30K aan extra voordelen ter beschikking om je alvast op weg te helpen.Hoeveel mentoren krijg ik als start-up? En welk traject leg ik met ze af?

Iedere start-up krijgt twee mentoren toegewezen. Met hen heb je om de twee weken een verplichte mentor-meeting. Hierin bepaal je de KPI's die je wilt behalen en bespreek je hoe je er voor staat. Je mentoren helpen je tijdens de volledige accelerator met het behouden van de juiste focus en met het uitbouwen van een internationaal netwerk. 

Mentoren zetten hun netwerk open in functie van de start-up. 


Mag de pitch in een video?

Enkel met een volledige aanmelding kom je in aanmerking om te pitchen voor onze jury. Kan je door een ernstige reden fysiek niet aanwezig zijn? Dan is het een optie om de pitch te tonen via video en de Q&A via Skype te doen.


Krijg ik feedback?

Helaas is het vanwege de hoge inschrijvingsaantallen niet mogelijk om iedereen persoonlijk van feedback te voorzien.

Heb je een prangende vraag over jouw inschrijving? Neem gerust contact op met Dagmara via e-mail.


Waar zijn jullie gesitueerd?

We hebben coworkingspaces in Antwerpen en Gent. Hier werk je naast andere ambitieuze start-ups aan je groei. Uit ervaring weten we dat deze groepsdynamiek zeer aanstekelijk werkt en dat je veel van elkaar kunt leren.

Natuurlijk begrijpen we dat je niet voortdurend aanwezig kunt zijn.


Wie kan ik bereiken voor meer vragen?

Neem contact op met Dagmara via e-mail, dagmara@gobirdhouse.com

Terug naar inschrijvingspagina

Aim for the stars!

Haal alles uit de kast en maak het 

verschil met jouw start-up!

Let's meet!

Kom naar onze events en maak kennis met onze coaches, andere start-ups en misschien wel met je toekomstige werkplek

donderdag 10 oktober '19
18.00 - 21.00 uur 

Haal 100

klanten binnen in

no time!

donderdag 24 oktober '19

18.00 - 21.00 uur

Sharing is Caring 

Antwerpen

dinsdag 5 november '19

18.00 - 23.00 uur

Hack je 

Funding process!

Heb je nog vragen over onze accelerator, de inschrijvingsprocedure of over Birdhouse? 

Stuur een mailtje naar dagmara@gobirdhouse.com